Home / Уеб дизайн / Как с цветовете да постигнем ефектен уеб дизайн?

Как с цветовете да постигнем ефектен уеб дизайн?

Като част от цялостната визия на един уеб дизайн е цветовата гама. Не е без значение визуалната красота, с която можем да впечатлим аудиторията. Каквито и други екстри да има сайтът ни, ако подборът от цветове не грабва вниманието и не ориентира лесно, обратният ефект е неизбежен.

Какво е внушението на различните цветове?

Психологията на цветовете изучава цветовете като определящи за човешкото поведение. Това се отнася и за цветовата гама на уеб дизайна.

Син цвят

Синият цвят се свързва с  лоялност и внушава доверие. Подходящ цвят е за изработка на сайт, свързан със здравеопазване, дентални, научни, държавни, юридически и комунални услуги. Понеже ограничава апетита, да не се използва при съдържание, свързано с храни. Много наситеното синьо придава студена визия.

Червен цвят

Това е цветът на силата, живота и любовта. Пасва добре за реклама на храна, мода, спорт, спешни услуги, развлечения и здравеопазване, но не и за луксозни стоки,  природа или професионални уеб услуги.

Жълт цвят

Свързва се с щастие, веселие и оптимизъм. Светлите му нюанси можем да използваме за внушаване на по-спокойно щастливо усещане, както и за привличане на внимание към текст и бутони за действие. Когато си поръчваме изработка на сайт трябва да внимаваме с жълтото, защото натоварва очите и ако се използва твърде много, отблъсква.

Оранжев цвят

Той е енергичен, асоциира се със забавление, енергия и топлина. Можем да го използваме за призив към действие, въздейства добре при електронната търговия, автомобилостроенето,технологии, забавления, храна и грижа за деца. Става дразнещ, ако прекалим с него.

Зелен цвят

Зеленото се свързва с растеж, здраве, пари, плодородие и е най-приятен  за окото. Може да се използва за релаксиращ ефект или пък за ново начало. Подходящ е за науката, туризма, медицината, околната среда и др.

Как да въздействаме с цветовете на дизайна?

Ако става въпрос за електронна търговия, много важно е онлайн продуктите да са цветово издържани, за да се продават повече.

Някои стратегии ще ни бъдат от голяма полза, за да  постигнем положителен ефект с подбора на цветове:

1.Задълбочено проучване на факторите, които влияят върху индивидуалните възприятия на един и същ цвят.

Например тъмнолилавият цвят често създава усещане за разкош и лукс, а светлият нюанс се асоциира с женственост. Освен това лилавият цвят е любим на жените, но не и на мъжете.

2.Съсредоточаване върху нашия бранд – марка, цветове на лого, история, послание и т.н.

Можем да експериментираме и да освежим сайта си в по-тъмни или по-светли нюанси.

3.Постигане на хармония на цветовете – добър контраст между текст и изображения, по-малко различни цветове на едно място, цветна симбиоза и др.

4.Точна и вярна преценка къде цветът играе важна роля, а това са поп-ъп прозорците, очертанията и границите, заглавията, нюанси на задния фон, бутони, основни изображения на началната страница.

Има ли правила при избора на цветове за изработка на сайт?

Има две основни правила за правилен избор на цветове:

–  да са съобразени с цветовете на логото;

–  да са съобразени с бранша на съответната компания или бранд, с вида и количеството информация на сайта и с внушенията, които целим.

Обикновено разграничаваме 3 типа цветове във всеки уеб сайт:

– бял или бледосив фон на текстовете, особено за мобилни устройства;

– основен акцентиращ цвят – 1 или 2 цвята, които обикновено повтарят основния цвят на логото и обикновено са за бутони, линкове, иконки и др.

– допълнителен акцентиращ цвят – по-светъл или по-тъмен нюанс на основни, както  и такъв, който се съчетава добре с него в общия дизайн.

За да предоставим възможно най-добра информация за нашия бизнес чрез открояващ се онлайн магазин, фирмен сайт или блог, цветовата гама ще допринесе до голяма степен за това.

About tech

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *