Home / Умен дом / Какво е smart home и как да превърнем нашия апартамент в умен?
Какво е smart home

Какво е smart home и как да превърнем нашия апартамент в умен?

Напоследък системите за умен дом набират все по-голяма популярност заради изключителното удобство, което получавате с тях. Но какво точно означава нашият дом да бъде „умен“ и как да го превърнем в такъв? Повече за това ще говорим в следващите редове.

Какво означава smart home?

Както вече казахме, системите за умен дом предоставят голямо удобство на ползвателите си. Това е комплекс от датчици, сензори, димери и др., които се контролират от едно устройство, което най-често е мобилен телефон или компютър. Функционалностите зависят от нуждите на ползвателите – те могат да следят за включени електроуреди, които сте забравили вкъщи, да контролират температурата във всички стаи или дори да оптимизират разходите за електричество. Това са само част от нещата, които ще можем да направим с подобна система у дома. Ето и списък с най-популярните функционалности:

  • Своевременно известяване за всякакви проблеми

Наводнение, пожар или просто забравен електроуред? Щетите ще бъдат далеч по-малки, когато получавате известие за всеки подобен проблем в телефона си.

  • Спестяване на разходите от електричество

Не можем да избегнем разходите за отопление през зимата, но определено можем да ги оптимизираме максимално ефективно в нашия умен дом. Ако използвате дадени помещения само в определен часови пояс, температурата през останалото време може автоматично да бъде свалена. Друг полезен пример е осветлението – то може да бъде по-силно или по-слабо в зависимост от времето на деня и помещението. Някои електроуреди като бойлера, например, могат да се включват само когато тарифата за електричество е нощна.

  • Повече сигурност

Ефективната защита срещу кражби е ключова за нашето спокойствие в днешно време. Със съвременна система за видеонаблюдение и известяване при вход вкъщи ще се чувствате много по-сигурни и ще предотвратите неприятни ситуации.

Пълна персонализация

Хубавото на този тип системи е, че те се персонализират изключително лесно – няма значение какво искате да контролирате. Има много фирми, които предлагат комплексни решения по инсталация и се съобразяват изцяло с нуждите на клиента. Освен това, те могат да се променят или надградят по всяко време.

Повече комфорт

Спомняте ли си как преди години виждахме филми, в които само с натискането на едно копче може да затворите щорите, пуснете телевизора и получите студена бира? Вече това е напълно възможно.. и то във Вашия апартамент! Направете ежедневието си по-лесно, удобно и забавно.

Как да превърна дома си в умен?

Ако трябва да сме честни, това е изключително лесна и приятна задача. Единственото, което трябва да направите е да инсталирате сензорите и датчиците, след което да се свържат с уредите. Не се налагат никакви ремонтни дейности – пробиването, прахта и мръсотията остават в историята. Освен това, системата остава незабележима и по никакъв начин не нарушава визията на дома Ви със съвременните кутии за поставяне на датчици и сензори, използване на безжични технологии вместо така неприятното окабеляване.

About tech

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *